К основному контенту

«GAME OVER, Вова»: ТВК «завернула» політичні «ініціативи» Смірнова, які він видавав за «народні»


Міська ТВК 27 квітня поставила жирну крапку у кількамісячній істерії депутата Кіровоградської міськради Володимира Смірнова, який разом зі спільниками із «Батьківщини», РПЛ та купки «регіоналів-у-вигнанні» намагалися позбавити мандата свого колишнього однопартійця Олександра Артюха. Всі намагання «хитромандатних» політшахраїв використати законодавство в своїх цілях, розбились о принципову позицію більшості членів тервиборчкому. 

Операція «Відкликання»

Ідея про «зачистку» депутата міськради Олександра Артюха з’явилась у місцевого «батьківщинського ляльковода» Цертія більше ніж півроку тому. Дуже вже не подобалась останньому небажання Артюха «лягати» під місцеву «Батьківщину». М’який та інтелігентний лікар витримав «базар-вокзали» колишніх бандитів, а також не зламався після нападу «піонерів товариша Козуба».

Коли не подіяли ні «пряник», ні «кнут», інтригани вирішили «злити» принципового депутата за допомогою законодавства, оголосивши, що Артюха відкличуть «за народною ініціативою». І, недовго думаючи, призначили «народом» Володимира Смірнова, який з другої спроби таки призначив час та місце прем’єрного показу вистави «Відкликання».

У «День сміху» у будинку Профспілок було проведено перфоманс у кращих «карусельних» традиціях сумнозвісного «сотого округу»: з системними порушеннями процедур, підкупом виборців та перекрикуванням опонентів. Організатори зухвало проштовхували потрібне для себе рішення, попри те, що весь процес відбувався у присутності камер журналістів. Справжньою демонтрацією цинізму організаторів виявився підрахунок голосів: він був «правильним» навіть за відсутності прихильників Артюха, яких прийшло ледь не півзалу.

Потім «зграя товаришів» поставили намети, біля яких Смірнов фотографувався та знімав «відоси», не покладаючи рук (і прогулюючи сесійні засідання). Насправді, «збір підписів» проходив у Дендропарку та на металобазах, у списки вносили всіх, до кого могли дотягнутися «метало-паркові». Тож не дивно, що більшість списочних «відкликантів» навіть не чули про депутата Артюха.

Логіка участі Онула у цьому «кордебалеті» зрозуміла і проста - колишній «регіонало-ударівець» вимушений виконувати партійні забаганки Цертія, аби пізніше «засунути» до місцевої «Батьківщини» одного-двох своїх депутатів, які пройшли до міськради за списками БПП. Хтось з «онулівських» має увійти до списків «Самопомочі», яку теж контролює Цертій. Все це добряче б’є по рейтингу місцевого БПП, але Онулам до зради не звикати…

4 квітня «самопомічнянці» Смірнов та Пінчук в присутності журналістів місцевих ЗМІ подали документи на відкликання Артюха голові Кропивницької ТВК Миколі Чайці.

«Не та» голова

24 квітня у фейсбук-групі «Журналісти Кропивницького» з’являється дивний допис стрімера Ігоря Вʼюна, в якому той від імені Смірнова запрошує колег на «урочисте» вручення заповнених (ми памятаємо як) списків людей, які ніби-то бажають відкликати Артюха. При цьому В’юн передає журналістам «пораду» Смірнова - не задавати новій (!) голові жодних запитань. Мабуть «неходячий» на сесії депутат Смірнов вже уявив себе ще й контролером місцевих ЗМІ, раз дозволяє собі подібні «прохання». А може це була банальна провокація.

Вже біля ТВК Смірнов, розуміючи, що «перегнув палку», пояснив, що «голова нова» і «не в курсі справ». При цьому наполягав, що про нову очільницю ТВК дізнався з сайту ЦВК і сам «здивований».

Насправді виявилось, що дійсно голову міської ТВК замінили якраз перед прийомом «відкликальних списків» по Артюху. Новій голові ТВК Валентині Грицині, яка, як і її попередник Микола Чайка, «зайшла» на керівництво ТВК по квоті «Батьківщини», Смірнов та Пінчук у присутності журналістів вручили пакет документів і величезну пачку підписаних листів на відкликання Артюха. Журналісти при цьому прохання Смірнова виконали і не «діставали» голову комісії незручними питаннями. Валентина Грицина обіцяла провести засідання ТВК вже наступного дня.

День перший. Нерозуміння

Пані Грицина свою обіцянку виконала і засідання ТВК було призначене на 25 квітня у «депутатській кімнаті» міськради. З 18 членів тервиборчкому на засідання зібрались 15-ро. Підійшла і «солодка парочка» - Пінчук та Смірнов.

Ще до початку засідання представник Артюха Віталій Юрах вніс на розгляд комісії скаргу, в якій вказував на системні порушення процедури відкликання. Згадано в документі і про «відкликальні списки», які заповнювались де завгодно: на вулиці, біля туалетів, і у холлі Будинку профспілок. Відзначена робота «підрахуя» під час проведення зборів по відкликанню, де хитромудрі організатори на всяк випадок зараховували на свою користь голоси всіх, хто прийшов - навіть тих, хто підтримував Артюха. Не оминув адвокат і факта, що відкликати депутата мали б виборці з його округу, а не будь хто. Проте саме цей пункт викликав досить неоднозначну реакцію Смірнова, який почав сперечатись спочатку з Юрахом, а потім і з комісією. Скаржником вказано також на «фінт» організаторів з кількістю присутніх (пам’ятаєте, коли прихильники Артюха покинули залу і там утворилася чимала візуальна «дірка», яку нашвидкуруч намагалися закрити організатори, наказавши "некучно" сісти присутнім «козубятам»?). Під час розгляду цієї скарги голосів не вистачило ні для її задоволення, ні для відмови.

Але виявилось, що справжні ініціатори «народного» відкликання (Цертій та Смірнов) «накосячили» не лише під час проведення відкликання та збору підписів. У намаганнях показати, як складно і довго збирались підписи, «цертієвці» маскувались і тягнули зі здачею протоколів до останнього і… запізнились. Про це під час засідання наголосила секретар ТВК Оксана Фросіняк. Але у нової голови комісії була своя думка щодо цього порушення - вона вважала, що порушення не було і проставлена в протоколі дата «25 квітня» - Валентину Грицину цілком влаштувала.

Потім члени комісії більше години обговорювали, як вони перевірятимуть всі підписи (а їх «відкликанти» намалювали аж 1875 - із запасом), потім пані Грицина таки поставила на голосування пропозицію розпочати перевірку поданих списків, але кількості голосів членів комісії на старт перевірки не вистачило. Проте відразу стало видно «лоббістів» відкликання Артюха серед членів комісії. Смірновській «народній» ініціативі активно підігрували сама нова голова комісії,  дві активні «противниці», які приходили на збори по відкликанню і дружина депутата Санасаряна (очолювана ним фракція РПЛ не ходить на сесії міськради і називає себе «демократичною опозицією»).

Пропозиція Віталія Юраха припинити процедуру відкликання теж не набрала необхідної кількості голосів. Після цього голова комісії оголосила перерву до наступного дня. При цьому члени комісії довго ще торгувались за час проведення засідання: одні хотіли «засідати» зранку, мотивуючи це непростим і довгим розглядом справи, інші наполягали на проведенні засідання увечері. Валентина Грицина послухала другу групу і призначила на 17:00 четверга.

Володимир Смірнов під час коментування ситуації журналістам сам почав сумніватись у тому, що справа «вигорить». При цьому він традиційно говорив про абстрактні речі і натякав, що «вороги заважають виконати демократичну процедуру». Наприкінці підходу до преси депутат визнав, що має намір «відкликати» працюючого колегу будь що.

День другий: крах «народної ініціативи» Смірнова

Наступного дня члени ТВК були в ударі: спочатку конфліктували з журналістами, потім голова комісії своїм особистим рішенням без погодження з іншими членами і голосування повернула скаргу представнику Артюха, мотивуючи це тим, що скарга не відповідає вимогам статей 94 та 96 Закону про місцеві вибори. Далі Валентина Грицина почала «наїзджати» на інших членів комісії за неуважність: ніби-то якщо б цю скаргу таки розглянули, це було б порушенням Закону. Причому власну думку пані Грицина намагалась закамуфлювати під «думку» Закону. Членів комісії така поведінка голови обурила, вони нагадали керівниці, що скарга була розглянута, тому робити вигляд, що її не існує - нелогічно.

Під час дискусії членів комісії до депутатської кімнати «підтягнулась» група підтримки Смірнова аби зірвати засідання ТВК. Людина яка назвала себе членом Громадської ради зайшла на засідання і почала наполягати на своїй присутності, вимахуючи посвідченням. Ще кілька осіб стояли за дверима і поводились досить агресивно. Пізніше виявилось, що вони прийшли «контролювати» ТВК, хоча мали право присутності лише за згоди комісії. Подискутувавши хвилин 5 з заступницею голови комісії, "людина з посвідченням" попри рішення комісії все ж зайшла на засідання. Але потім після перешіптування з присутніми «самопомічнянцями», все ж покинула депутатську кімнату.

Потім члени комісії повторно звернули увагу на те, що участь у процедурі відкликання мали б саме виборці з округу Артюха, а не все місто. І тут Смірнова «понесло». Апофеозом його промови стало те, що він вважає розділення на виборчі округи взагалі незаконно, і є лише умовністю.

При цьому Смірнов «виліз» за межі «бойкотувальної методички» авторства «Батьківщини», адже «бойкотуни» завжди дорікають владі на нерівномірність розподілення бюджету по округах. Ця «оговорочка» вчергове демонструє цинізм авторів і реалізаторів проекту «Бойкот».

Після тривалих дискусій, було висунуто дві пропозиції: перша – організувати роботу комісії щодо перевірки матеріалів, отриманих від ініціативної групи, яку члени ТВК не підтримали та друга - щодо припинення роботи ініціативної групи, за яку й проголосувало десять необхідних членів ТВК.

Післямова

Таке рішення тервиборчкому не на жарт роздратувало авторів «народної ініціативи». Віталій Пінчук на межі істерики розповідав журналістам, що підписи, зібрані у Дендропарку та на металобазах є «народною волею» (забувши додати, що підписи «народу» активно купувалися Цертієм та Онулом за гроші Терзова). Натякнув, що команді жаль витрачених на «збір підписів» 20 днів (і Терзов теж буде не в захваті: грошики тю-тю). А потім у кращих традиціях «бабусь-на-скамєєчках» звинуватив секретаря комісії у стані алкогольного сп’яніння (хоча невідомо, що раніше заважало викликати поліцію).

Потім жалітися почав вже Смірнов, який виглядав набагато розгубленішим, ніж на початку засідання ТВК. Він заявив, що вважає рішення ТВК помилковим, але чи буде «народ» оскаржувати це рішення в суді, Смірнов ще не знає.

Справедливо, що «народна ініціатива», придумана у штабі «Батьківщини», реалізована через ж*пу Смірновим та Онулом за допомогою грошей Терзова провалилась. Цілком логічно, що «штаб Цертія» через підконтрольні ЗМІ та «фейсбучних» ботів намагатимуться нагнітати істерію з цього приводу. Не виключені локальні «мітинги» знайдених «у сквері біля Критого ринку» Онулом і проплачених Терзовим алкоголіків і хуліганів. Не виключені і провокації у бік Олександра Артюха від «козубят». Терзовського «бабла» вистачить…

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Володимир Смірнов повністю "забив" на депутатську діяльність. Скоро виборці "деактивують" Вовин депутатський мандат. Цікаво, чи лижу встромлять, чи обійдуться палкою?

«Депутатське дніще» Володимира Смірнова

  Всі кропивничани ще з кінця 2015 року спостерігають, як «чудно тасуется колода» політичних сил, які після Майдану заявили про те, що вони тепер - «канонічно нові», вони «очистились» і взагалі стали «політичними красавчіками». На «няшність» претендували «Батьківщина», РПЛ та «Самопоміч». «Покемон Вова» «Самопоміч» подарувала містянам трьох депутатів - одного розумного та працьовитого на прізвище Артюх , і двох артистів «політичного цирку». Про Віталія Пінчука сказати особливо нічого - звичайний кропивницький «обнальщик» та алкоголік. Ні як політик, ні як депутат нічим особливим не займається, говорити не вміє і не хоче. А ще цього «нікакашку» нещодавно центральні органи «Самопомочі» банально вигнали з посади голови міськрадівської фракції. «Ніякість» та менеджерська «імпотенція» Пінчука дістала навіть Садового . А от другий «самопомічнянець-циркач» Володимир Смірнов завжди намагається лізти туди, де є телекамери журналістів і бабло колег-металістів із «Батьків

Спортсменам.NET: Громадська рада «валить» проект спорткомплексу для дітей?

Громадська рада при кіровоградській міськраді виступила проти будівництва у центрі Кропивницького спортивного комплексу для дітей. Мотиви: у ініціаторів цієї побудови може не вистачити грошей, а також, що потім цю землю у спортсменів можуть «віджати» інвестори.  Раунд 1. Win-Win 23 січня відомий у Кропивницькому спортсмен Євген Скирда через Facebook відкрито звернувся  до міських посадовців та депутатів з проханням допомогти знайти земельну ділянку під будівництво дитячого спорткомплексу. Євген запевняв: гроші на будівництво є, але потрібна земельна ділянка площею 4-6 соток у зручному для дітей районі міста. В той же день Євгена Скирду запросили на засідання міської «земельної» комісії, де він мав презентувати свій проект. Вже 25 січня питання побудови спорткомплексу члени «земельної» комісії розглянули, і погодили виділення земельної ділянки , яка знaходиться поблизу Нaбережної у сквері Молодіжному тa відноситься до земель рекреaційного признaчення. Депутати міськради на м